Háromféle öntözőrendszer

öntözőrendszer

Alapjában véve csak kétféle öntözőrendszer létezik, ha nem a márkák szerint különböztetjük meg őket, hanem a funkcionalitásuk szerint. Az automata, és a manuális. Hogy ennek a cikknek miért háromféle öntözőrendszer a címe? Azért mert elterjedőben van a hibrid öntözőrendszer kifejezés is, amiről lejjebb olvashat majd.
Kezdjük a sokak által jól ismert automata öntözőrendszer bemutatásával.
Nevéből ítélve teljesen automata, ezért nem igényli a felügyeletet. Egy programozható vezérlőegység irányítja az öntözést. Ez az egyetlen, de annál lényegesebb különbség az automata és a manuális öntözőrendszer között. Óriási előnye az, hogy akár hajnalban is elvégzi az öntözést, amikor gondolom Ön szívesebben alszik. Pedig a párolgási veszteség ilyenkor a legkisebb, és a növények tápanyagfelszívása is nagyban folyik még. Ezzel a hajnal, a legideálisabb időpontja a kert öntözésének!
Az automata öntözőrendszer akkor is bekapcsol, amikor Ön nyaral, vagy éppen nincs otthon. A programozhatósága miatt, pontosan annyit öntöz, és pontosan oda, amennyire szüksége van a kertnek. Se többet, se kevesebbet! Így felülmúl bármely más öntöző megoldást a víztakarékosság tekintetében, még a manuális öntözőberendezést is.
A manuális öntözőrendszer egy automatika nélküli rendszer, amelynek az öntöző zónái csapos megoldással, azaz kézi nyithatósággal vannak ellátva. Így nem önálló, tehát az öntözési időben igényli valaki felügyeletét. Amikor van egy jó meccs a TV-ben, vagy a kedvenc sorozatunk megy, akkor vagy tovább megy a kelleténél, vagy kevesebbet. Remélhetőleg nem reggelig, ha valaki ilyenkor megfeledkezik róla. Viszont nem feledkezhetünk meg róla, ha nyaralni megyünk. Ugyanúgy meg kell kérni majd a szomszédot, vagy egy barátot, hogy nyitogassa a csapokat, és lehetőleg mérje az időt is.
Egy jó tulajdonsága van a manuális öntözőrendszernek, hogy amikor már végképp megutáltuk, akkor át lehet alakítani automatává. Ez ilyenkor igen sok szereléssel, munkadíjjal, és felesleges alkatrészek eltávolításával fog járni. Kész ráfizetés.
A hibrid öntözőrendszer lehet manuális is, vagy automata is. Azért hívják hibridnek, mert több típusú öntöző gyártó márka alkatrészeinek egyidejű felhasználásával készül. Ha jól van megválasztva, akkor kiváló lehet a működése. Ezért nem baj ha hibridet választ, csak ne manuális legyen!