Fókuszban az ipari ingatlanok

az ipari ingatlanok piacán

Idén még országos (sőt, talán kijelenthetjük hogy globális) viszonylatban eléggé bukdácsol az ingatlanpiac, elég csak a mélybe zuhant telekárakra vagy az egyre hosszabb értékesítési időkre gondolni. Ettől függetlenül akadnak bizonyos területek és bizonyos ingatlantípusok, melyek képesek nagyobb mozgolódást kiváltani.

Az ipari ingatlanok iránti kereslet például nemhogy csökkenne, de kifejezetten emelkedik, ha szerényebb mértékben is. A tendencia immár jópár hónapja tartja magát: idén a 3. negyedévi adatok szerint több, mint 30%-kal nőtt a kereslet az év első két negyedévének együttes mutatóihoz képest.

Az élet az ipari ingatlanok piacán sem fenékig tejfel, kevésbé szívderítő statisztikákkal is tud szolgálni a szegmens. A kihasználatlanság rákfenéje például ezeket az ingatlanokat is sújtja, ez a mutató is folyamatosan emelkedik az év eleje óta. A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma a rendelkezésére álló adatok alapján 23% környékére teszi a kihasználatlanségi mutatót.

A bérbeadások döntő része a logisztikai ingatlan szektorban történt, ahol a bérleti díjak emelkedését prognosztizálják a szakértők: a következő időszakban évi 5% körüli növekedést valószínűsítenek.