Cégátvilágítás: minden, amit a folyamatról tudni érdemes

A cégátvilágítás célja a cégben rejlő befektetési kockázatok minimalizálása, melynek eszköze a cég teljes körű elemzése gazdasági, pénzügyi, jogi, környezetvédelmi, marketing és informatikai szempontból. A cégátvilágítások során az elemzők és szakértők – jellemzően ügyvéd, adójogász, adótanácsadó és könyvvizsgáló – elvégzik a vállalkozás pénzügyi, számviteli, jogi és egyéb kockázatelemzését és meghatározzák a szervezetben rejlő kockázatokat és lehetőségeket.

MIKOR CÉLSZERŰ CÉGÁTVILÁGÍTÁST VÉGEZNI?
Számtalan okból kérhető cégátvilágítás, ezek közül a leggyakrabb a felvásárlás, a hitelfelvétel és a szervezeti átalakulás. Jellemzően akkor is cégátvilágításra kerül sor, ha lecserélődik a menedzsment és az új vezetőség szeretné tisztán látni a vállalkozás helyzetét.

MIT SZOKTAK VIZSGÁLNI CÉGÁTVILÁGÍTÁS SORÁN?
a cég tevékenységét a vezetői beszámoló alapján
a szervezeti felépítést és az alkalmazott vezetői stratégiákat a cégiratok, belső utasítások alapján
a cég piaci helyzetét az alvállalkozói, beszállítói kör, valamint a vevői kapcsolatok alapján
a cég pénzügyi helyzetét a beszámolók, bevallások, jelentések, dokumentumok, adatok alapján
a cég tevékenységhez kapcsolódó informatikai rendszereket
a költségek és ráfordítások rendszerét
a cég likviditási helyzetét
a cég peres ügyeit
a kiszervezett háttértevékenységek, mint például a bérszámfejtés, könyvelés, stb.
a vállalakozás hosszú és rövid távú pénzügyi kötelezettségeit
A cégátvilágítás további vizsgálati területeiről ITT olvashat bővebben.

HOGYAN ZAJLIK A CÉGÁTVILÁGÍTÁS?
Aki a vizsgálatot kéri, jellemzően ő dönti el, hogy milyen mélységű legyen az adott átvilágítás, vagyis hogy milyen adatokra van szüksége és hogyan akarja őket megkapni. Az adatgyűjtés kétféle módon történhet: egyedi adatgyűjtésnek hívjuk azt az eljárást, amikor a vizsgálatot végző állítja össze a vizsgálandó dokumentumokat. A másik megoldás, amikor a vizsgálandó adatokat előre összegyűjtik és a vizsgálatot végző rendelkezésére bocsátják, ezt hívják adatszobának.

KINEK AZ ÉRDEKE AZ ÁTVILÁGÍTÁS?
Akvizíció, hitelfelvétel vagy befektetés esetén is tévedés azt hinni, hogy a cégátvilágítás a „másik fél” érdeke elsősorban: a vizsgálat előtt álló cégnek éppúgy érdeke, ha nem jobban! A cégátvilágítás során ugyanis felszínre kerülnek a kockázatok és bizonytalanságok, melyek jelentősen befolyásolhatják a vételárat, hitel esetén a hitelkonstrukciót, felvásárlás esetén pedig akár el is ijeszthetik a leendő vevőt. Annak érdekében, hogy ezek elkerülhetők legyenek és csökkenjenek a cégben rejlő kockázatok és bizonytalanságok, nagyobb tőkepiaci lépés előtt javasolt a cég részéről saját átvilágításának kezdeményezése, így nem akkor hullnak ki a csontvázak a szekrényből, amikor a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak, hanem még megkezdésük előtt orvosolhatóak az esetleges problémák.”