A fogíny szokatlan elváltozásai: fogínysorvadás és ínymosoly

A fogíny szokatlan elváltozásai: fogínysorvadás és ínymosoly

Sokan vannak, akik azért nincs megelégedve a mosolyukkal, mert a fogíny túlságosan visszahúzódik a szájüregükben, ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy a fogíny az átlagosnál jobban ránő a fogakra, ami szintén egy rendkívül kellemetlen jelenség. A kettő között lényeges eltérés, hogy a fogínysorvadás az íny gyulladásos betegségének a következménye, míg az úgy nevezett ínymosoly öröklött dolog, amihez nem társul negatív kórkép.

Fogínysorvadás

A fogínysorvadásért egyértelműen a hanyag szájhigiénia tehető felelőssé, amihez rosszabb esetben egészségtelen táplálkozás, dohányzás, valamint rendszeres alkoholfogyasztás is társul. Ha a szájüregben felhalmozódott baktériumok megtámadják a fogínyt, és gyulladásos betegséget idéznek elő, akkor annak már észrevehető jelei vannak. A fogíny a szokásosnál is pirosabb lesz, megduzzad, helyenként pedig vérezni kezd. Amennyiben tartósan fennáll ez az állapot, akkor a kórokozóknak elég idejük van arra, hogy beágyazódjanak a fogak körül, és elkezdjék felemészteni a kötőszövetet. A probléma kizárólag akkor kerülhető el, ha időben megtörténik a fogínysorvadás kezelése.

Ínymosoly

Ha a fogíny olyan nagymértékben ránő a fogakra, hogy mosolygáskor szinte csak az íny látszik, akkor ínymosolyról beszélünk, ami tulajdonképpen a fogínysorvadás ellentéte. Mivel nincs összefüggésben a szájhigiéniai szokásokkal, és egészségügyi szempontból sem jár negatív következményekkel, ezért ez inkább csak egy esztétikai jellegű probléma. Hátterében a szájüregcsont, illetve a fogak egymáshoz képest kedvezőtlen elhelyezkedése, az ajkak átlagosnál nagyobb mérete, valamint a fogíny túlzott megvastagodása állhat. Szerencsére napjainkban többféle megoldás létezik, melyek hatékony eredményre vezetnek mind az ínymosoly, mind pedig a fogínysorvadás kezelése esetében.