Csabai mezőgazdaság és húsipar

Ha Békéscsaba mezőgazdaságáról szeretnénk megtudni valamit, kiderül, hogy jelenleg száznyolcvankettő céget találunk egy cégkereső adatbázisban az interneten, ezzel kapcsolatban. A magán gazdák általában családi vállalkozásban termelnek növényeket és foglalkoznak állattenyésztéssel. A legtöbben szárnyas tenyésztéssel, és sertés neveléssel, kevesebben birka és marha tenyésztéssel foglalkoznak. A feldolgozást a termelőktől közvetlenül felvásárolt, szerződött partnerek végzik. Ha a keresőbe beütik, hogy munka Békéscsaba, több cég hirdetését is megtalálják. A mezőgazdaság szőlőtermelési ágazata a borászattal karöltve működik. A borászok általában a domboldalakon termesztik az alapanyagot a pincészetük számára. A húsipar a békéscsabai kolbászról lett ismert. A húsüzemben a szigorúan meghatározott alapanyagokból készül, feketebors nélkül. A csabai kolbász eredetvédett termék, csak Gyulán és Békéscsabán készülhet. Világhírű hungarikum, jellegzetes házias termék, amire alapozzák a minden évben megendezett kolbászfesztivált.